Главная > Статьи > ЩО КРАЩЕ: ВАННА АБО ДУШОВА КАБІНА

ЩО КРАЩЕ: ВАННА АБО ДУШОВА КАБІНА

Стильно, практично, зі смаком облаштувати ванну мріє кожен, хто планує робити ремонт у цьому приміщенні. І питання, що неминуче виникає – встановити ванну або душову кабіну. Щасливчики, у яких у розпорядженні велика за площею кімната, можуть не переживати та монтувати обидва варіанти. Але для більшість людей  дилема актуальна.

Будемо намагатися вивчити які є переваги та недоліки встановлення ванни та душової кабіни з урахуванням їх характеристик та особливостей експлуатації.

ПЛОЩА ВАННОЇ КІМНАТИ

Традиційно душові кабіни розглядаються як відмінний варіант сантехніки до кімнат з обмеженою площею. Плюс кабіни – суттєва економія вільного місця. І душ можна прийняти без проблем і розмістити поруч кошик для білизни, пральну машину, додаткові аксесуари для зберігання речей.

Ванні кімнати, особливо в старих будинках, мініатюрні. Адже хочеться туди вмістити не лише зону для миття, а й іншу корисну сантехніку. Часто повноцінна ванна просто не вміщується, доводиться задовольнятися невеликим варіантом, в якій лягти і розслабитися не вдасться.

ПОРІВНЯННЯ У ВИКОРИСТАННІ ВОДИ

Тут немає сумнівів: саме душова кабіна є символом економії. Багато європейських країнах діють програми, коли пропонується безкоштовно поміняти встановлену ванну на кабіну.

Часте купання у ванні – дороге задоволення. Сполоснувшись у душі, витрачається втричі-вчетверо менше води. Однак тут йдеться саме про ополіскування, а не співання пісень під струменями води. В останньому випадку заощадити не вийде.

ПРАКТИЧНІСТЬ

Як правило, ванна використовується не лише для водно-гігієнічних процедур. Вона виконує низку інших завдань, тобто її можна назвати багатофункціональною.

Прання

 

Незважаючи на наявність пральних машин, деякі речі все ж таки доводиться прати у ванні, наприклад, важкі штори, покривала, робочі речі. Оскільки хімчистки в нашій країні поки що не здобули популярності, обмежуються чашею.

Купання собак

 

Особливо актуально для власників великих порід, яких неможливо нормально викупати у душовій кабіні чи тазі.

Вода про запас

 

У деяких містах відключення води – не рідкість. В цьому випадку рятує ванна, тому що в ній можна зберігати запас води на кілька днів.

Є душ

 

Немає часу чи бажання поніжитися у ванній кімнаті? Тоді установка душової системи стане чудовим варіантом.

 

Душова кабіна не дає такого розмаїття можливостей.

КУПАННЯ ДІТЕЙ

І тут теж конкуренцію ванні скласти важко. Зовсім маленьким дітям корисно плавати в набраній чаші, яка грає роль міні-басейну, малюки, що вже підросли, із задоволенням граються з іграшками у воді і плескаються. Купати дитину дорослій зручніше у ванні, оскільки немає необхідності тримати лійку в душовій кабіні, контролювати, чи не залита підлога. Наявність глибокого піддону трохи рятує ситуацію, але все одно можливості плавати та комфортно купатися нема.

ВИКОРИСТАННЯ літніми людьми

Люди віком оцінять використання душової кабіни. З роками рухливість суглобів та сила м’язів зменшується, і високий борт стає долати складно. Також така особливість кабіни сподобається тим, хто має вроджені чи набуті хвороби опорно-рухового апарату.

Літні та люди з недугами легко можуть скористатися душовою, особливо скляною, встановленою на підлогу. А за деяких захворювань взагалі не рекомендується приймати ванну, оскільки перебування в гарячій воді погіршує загальний стан.

ФУНКЦІЇ І МОЖЛИВОСТІ

Душові кабіни в сучасному виконанні – функціональні пристрої, напхані наворотами. За допомогою кнопок, розміщених на панелі керування, користувач зможе виставляти температуру води, тиск, особливості подачі. Наявність динаміків, парогенераторів та різноманітних форсунок робить використання душових кабін максимально комфортним, а відчуття – різноманітними.

У зв’язку з великим функціоналом купання в кабіні за рівнем релаксації не поступається процедурам у ванній.

ДОГЛЯД

Звичайно, облаштовуючи простір ванної кімнати, кожен користувач хоче, щоб все виблискувало, але догляд не займав багато часу. У такій ситуації миття ванни проходить в рази легше і швидше, особливо якщо йдеться про стінки душової зі скла.

Однак тільки протиранням та обсушуванням стінок скляних душових після кожного купання не обмежуються. Потрібно передбачити нормальну систему вентиляції. Недостатнє провітрювання стимулює розвиток грибка, плісняви на склі та неприємних запахів, чого не буває з ванною.

ЕСТЕТИЧНІСТЬ ПРИМІЩЕННЯ

Купити душову кабіну – отримати гарний додаток для санвузла. Привабливий зовнішній вигляд є великим плюсом і саме через стильний дизайн кабіни обирають покупці.

Асортимент ванн теж значно розширився останнім часом: кутові, овальні, окремі моделі задовольняют потреби будь-якого користувача. Однак на легкість, невагомість, що дарує прозоре скло душової, розраховувати однозначно не варто.

ТАК ЩО ВИБРАТИ?

Єдиної правильної та правильної відповіді не існує, оскільки все дуже індивідуально.

Враховуйте при виборі душової кабіни або ванни:

  • розмір санвузла;
  • стан здоров’я;
  • присутність у сім’ї дітей та великих собак;
  • габарити ванни; наявність скла в дизайні;
  • можливість виконувати систематичний догляд за скляною поверхнею душової кабіни.