Главная > Статьи > Що таке скло сатин

Що таке скло сатин

Матове скло широко застосовується для облаштування інтер’єрів. Саме воно демонструє тонку грань між захистом від цікавих очей та оптимальною світло-пропускною здатністю. Отримати матоване скло можна різними способами, наприклад, шляхом піскоструминневою обробкою полотна. Однак є ще один метод – травлення за допомогою хімічного розчину. В результаті виходить так зване скло сатин.

Сатин відносять до категорії флоат-скла. Листи спочатку поліровані, рівні та прозорі. Після впливу хімрозчином поверхню на одну із сторін скла, полотно стає напівпрозорим, однорідним, матовим. Тим часом якості скла залишаються незмінними.

ТЕХНОЛОГІЇ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ ДОДАТКОВОЇ ОБРОБКИ

Отримати сатин можна з будь-якого сирого скла, навіть тонованого в масі. За допомогою травлення створюються нескладні малюнки та орнаменти, які будуть елементами декору. Але на цьому можливості обробки не закінчуються.

Сатин можна:

  • гартувати, збільшуючи його міцність;
  • моллірувати – вигинати згідно за потрібним радіусом;
  • використовувати для виготовлення триплекс-скла;
  • обклеювати сонцезахисною плівкою;
  • наносити на поверхню цифровий друк.

Усе це розширює сфери використання сатину. Матеріал застосовують для виготовлення офісних та міжкімнатних перегородок, міжкімнатних дверей та інших елементів інтер’єру. Виходить стильна композиція, що естетично виглядає.

ВЛАСТИВОСТІ САТИНУ

Сатин буває завтовшки від 4 до 10 міліметрів. Якщо лист не піддавався додаткової обробки з метою збільшення міцності, цей показник аналогічний тому, що є у безбарвного звичайного скла.

Загартований сатин складно пошкодити – розбити або подряпати, він витримує вплив високих та низьких температур. Полотно має рівномірний колір, матова поверхня розсіює та заломлює світло. Прозорість більша, ніж у скла, отриманого за допомогою піскоструминної обробки.

Бархатиста поверхня приємна на дотик. Виключає ймовірність появи відтінків та ефекту неоднорідності. Навіть різні полотна вдається матувати однаково, що надає можливість використання сатину для оформлення склом фасадів.

Матеріал екологічно безпечний, тому може застосовуватись у приміщеннях будь-якого призначення. Правила монтажу ті ж, що й під час роботи зі стандартним прозорим склом або листом після піскоструминної обробки.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Матове скло використовують при виробництві:

  • меблів – кришок столів, полиць, дверей у шаф-купе, душових кабін;
  • перегородок будь-якого призначення, в офісах та житлових приміщеннях;
  • дверних полотен – типових та розсувних;
  • продукції для магазинів – вітрин, стелажів, поличок, стійок;
  • елементів фасадів, вхідних груп, огорож для балконів та сходів.

Сучасні технології дозволяють матувати скло за заданими параметрами прозорості, всю площу або ділянку, а також нанесення малюнку.

ПРАВИЛА ДОГЛЯДУ ЗА САТИНОМ

Піскоструминна обробка скла або інший метод перетворення прозорого скляного виробу на матове передбачає виникнення деяких особливостей догляду за ним. Матеріал вимагає дбайливого ставлення та захисту від забруднень.

Не рекомендується очищати лише один певний фрагмент полотна – мити краще всю площину відразу.

Використовувати для очищення м’яку тканину без ворсу чи паперові серветки. Щоб видалити плями, потрібно рівномірно змочити сатин і застосовувати стандартні засоби для чищення.

Матовий виріб не можна чистити засобами, що вміщають у свій склад гідроксиди лужних металів, гострими предметами, абразивними матеріалами, жорсткими мочалками.

Сатин можна чистити засобами, що містять спирт.

Матове скло краще захистити від контакту з силіконовими клеями, лакофарбовими матеріалами, вапняними, цементними складовими. Їх надалі буде неможливо відчистити. Занадто велика запиленість у приміщенні теж йде не на користь, оскільки дрібні частинки пилу осідають на полотні та псують зовнішній вигляд. Зазначимо, що не бажано використовувати сатин або матування скла в місцях з великим скупченням людей, це ускладнює догляд за склом. У побуті проблем із очищенням не виникає.