Главная > Статьи > Як зробити флораріум зі скла своїми руками

Як зробити флораріум зі скла своїми руками

Вирощування кімнатних рослин – справжнє мистецтво, що потребує багато часу та сил. Однак оточити себе зеленню можна і без зусиль, зробивши флораріум.

Флораріум – це декоративна композиція, що складається з квітів та рослин, які вирощуються у прозорих ємностях. Вони виглядають дуже ніжно, не вимогливі догляду, вдало замінили класичний підхід до розміщення зелені в квартирі або будинку.

Зважаючи на невеликий розмір, скляні флораріуми можна розміщувати на підвіконнях, поличках, на столах, у коридорі, ванній та на кухні. Композиції позитивно впливають на мікроклімат у приміщенні, дарують естетичне задоволення. І найголовніше, таку оранжерею ви зможете зробити самостійно!

Переваги флораріумів

Безперечно, подібні композиції приковують погляд. Вони мають багато переваг:

  • оригінальність – ви насилу знайдете два однакових флораріуми з рослинами;
  • компактність – для виготовлення використовуються ємності невеликого розміру, тому ви легко знайдете для неї місце;
  • мінімальний догляд – протирати скло – ось і все, що знадобиться для дотримання чистоти;
  • рідкісний полив – навіть від’їзд у відпустку не завадить вашому квітковому ансамблю нормально почуватися.

Зробити флораріум зі скла своїми руками – це цікаве заняття. Вибір варіантів дизайну величезний: можна привнести в будинок шматочок атмосфери лісу, пустелі, гірського схилу і переноситися туди, поглянувши на композицію. Усі комплектуючі можна придбати в магазині, а скло замовити за розміром у спеціалізованій майстерні.

Що можна вирощувати?

Вибрати зелень – перший крок на шляху створення флористичної композиції. Від рослин залежатимуть параметри флораріуму – його форма та розмір.

Вдома можна вирощувати і звичні культури, і незвичайні. Рослини повинні повільно рости, бути низькорослими – до 20 см заввишки. Якщо це ваш перший флораріум, краще купити рослини однієї родини: так вони, напевно, будуть нормально рости разом.

Найпопулярніші – сукуленти, кактуси, мох, папороть, карликові фіалки, фіттонії, кротони. Сукуленти та кактуси невибагливі у догляді, проте потрібно захищати їх від надлишку вологи: ставити скляні флораріуми на кухні або у ванній кімнаті буде не найкращим рішенням. Всі інші рослини вологолюбні.

Ємності для флораріуму

Переваги виробів у цьому, що їх створення можна використовувати практично будь-які скляні ємності. Іноді застосовують із прозорого пластику, але вони виглядають не так красиво, як скло.

Форма флораріумів може бути різною:

  • круглий;
  • геометричній;
  • нестандартною – пляшка, колба, банку, ваза.

Ємності зі скла бувають відкритими та цільними. Перший варіант флораріуму більш поширений, оскільки в ньому зручніше формувати експозицію, розміщувати ґрунт та рослини. У закритих складніше підтримувати стабільну температуру та вологість: їх оформленням займаються досвідчені флористи.

Процес створення флораріуму зі скла своїми руками

Якщо ви вирішили зробити скляну ємність самостійно, приготуйте такі матеріали:

скло – товщина листа від 2 до 4 міліметрів, підійде звичайне багетне;

  • склоріз;
  • мідна стрічка;
  • паяльник, олово, припій;
  • патина для обробки швів

Найпростіше використовувати для створення скляного флораріуму скла п’ятикутної форми. Їх легко зібрати та вирізати, а готова ємність виглядає привабливо. Порізку скла можна замовити у спеціалізованій компанії або реалізувати самостійно. Шліфування скла не знадобиться.

Підготуйте скло. Поділіть його на 10 квадратів – це будуть майбутні п’ятикутники. Розмір квадратиків вибирайте на власний розсуд. Спочатку обведіть на склі форму, а потім приступайте до різання.

Вирізавши п’ятикутники, обклейте кожен край мідною стрічкою, акуратно загинайте куточки. Стрічка приховає нерівності швів та дозволить безпечно працювати зі скляними елементами.

Деталі між собою скріплюються за допомогою паяльника, олова та припою. Для спрощення завдання можна з’єднати деталі між собою малярським скотчем, утворивши фігуру, або відразу скріплювати окремі елементи паяльником.

Скло потрібно виставити рівно – ребро до ребра. Починайте споювати сторони по точках. Пропаюйте шви зовні, не допускаючи перегріву припою. Намагайтеся робити опуклий рівний шов одним рухом – так вийде красивіше. Після обробки зовнішніх швів флораріуму приступайте до обробки внутрішніх.

Усі паяні шви потрібно покрити патиною. Вона може мати чорний, золотистий чи сріблястий колір. Процес покриття нагадує фарбування.

В результаті у вас вийде скляний відкритий флораріум, де можна розміщувати будь-які рослини. Насолоджуйтесь власноруч зробленою красою у себе вдома!