Главная > Статьи > КРІПЛЕННЯ ДЗЕРКАЛА ДО СТІНИ – ОСНОВНІ СПОСОБИ

КРІПЛЕННЯ ДЗЕРКАЛА ДО СТІНИ – ОСНОВНІ СПОСОБИ

Дзеркало – важливий практичний і декоративний елемент у квартирі та приватному будинку. Сучасні інтер’єрні рішення багато в чому будуються на застосуванні саме цього елемента в облаштуванні приміщення.

Одним із найпоширеніших, найпопулярніших і найзатребуваніших способів використання дзеркала є його розміщення на стіні у ванній кімнаті, коридорі для оцінювання зовнішнього вигляду, реалізації гігієнічних процедур. І тут виникає питання: як здійснити кріплення дзеркала до стіни, щоб воно не впало і довго прослужило.

Варіантів кілька, а вибір конкретного залежить від особливостей дзеркального полотна, матеріалу стіни й особливостей експлуатації виробу надалі.

ЯК МОЖНА ПОВІСИТИ ДЗЕРКАЛО НА СТІНУ?

Існують такі способи монтажу дзеркального полотна на стіну:

  • застосування спеціального клею;
  • профіль, у який вставляється дзеркало, бувають пластиковими, дерев’яними або металевими;
  • за допомогою тримачів;
  • кріплення через отвори, шляхом просвердлювання полотна;
  • на петлі, гаки;
  • застосовуючи клейкі стрічки.

Розглянемо найпопулярніші способи монтажу.

КЛЕЙОВІ СКЛАДОВІ, СИЛІКОНОВИЙ ГЕРМЕТИК

Рішення приклеювати дзеркало приймається тоді, коли немає можливості використовувати будь-який інший метод кріплення. Зняти полотно в подальшому без його руйнування буде неможливо, тому місце кріплення на стіні підбирають уважно, а процедуру виконують акуратно. Спосіб кріплення підходить для конструкцій будь-якої форми, відразу ж після здійснення порізки дзеркал.

У продажу є багато варіантів клею. Можна купити спеціальний, призначений виключно для кріплення дзеркал. Він не пошкоджує відбивний шар, еластичний, сприяє міцному зчепленню зі стіною.

“Рідкі цвяхи” підійдуть для монтажу полотна на стіну з будь-якого матеріалу – гіпсокартону, плитки, металу та  дерева. Може використовуватися в приміщеннях з високим рівнем вологості, на його характеристики не впливають перепади температури, ультрафіолет, мікроорганізми.

Кріплення дзеркального полотна можливе і за допомогою силіконового герметика. Прозорі силіконові герметики використовують для конструювання акваріумів, басейнів, вони мають високу міцність і тривалий термін служби. Для кріплення дзеркал немає необхідності вирівнювати стіну, оскільки склад не висихає, зберігаючи спочатку заданий об’єм.

Щоб монтувати дзеркало на стіну, силіконовий герметик наноситься на всю поверхню полотна, після чого його притискають до стіни на 30-40 секунд.

ТРИМАЧІ: РІЗНОМАНІТНІСТЬ, КОЛИ АКТУАЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Доцільно застосовувати тримачі, коли власник планує незабаром знімати дзеркало і встановлювати його на нове місце. Ці типи кріплення бувають двох видів:

Стандартні

 

Невеликі вироби, які кріпляться до стіни. Край дзеркала вставляється в тримач, зверху монтується декоративна накладка. Кількість тримачів залежить від розміру дзеркального полотна: чим воно більше, тим більше елементів знадобиться розмістити.

Технічні отвори для кріплення

 

Застосовуються, якщо в дзеркалі виробник уже передбачив наявність отворів. Виріб у такому разі кріпиться за допомогою дюбелів або саморізів, капелюшки яких маскуються декоративними накладками.

 

ТЕХНІЧНІ ОТВОРИ У ДЗЕРКАЛІ ДЛЯ КРІПЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ САМОРІЗІВ

Такий спосіб монтажу має одну важливу перевагу: він допомагає зберегти гарний вигляд дзеркала, позбавляючи фурнітури, що стирчить з боків. Для проведення робіт використовують макет, що повторює розміри справжнього дзеркала. Це робиться для того, щоб випадково не пошкодити дзеркальну конструкцію, не впустити її і забезпечити собі легкість виконання завдань, оскільки вага виробу має значну.

Макет роблять із картону або ватману, він має повністю відповідати параметрам дзеркала. Саме за допомогою зразка визначається положення полотна на стіні та розташування отворів.

Для маскування капелюшків використовують спеціальні заглушки. Вони можуть бути дзеркальними або кольоровими. Конкретний варіант підбирають з урахуванням дизайну приміщення.

БУДІВЕЛЬНИЙ СКОТЧ

Матеріал, який з двох сторін обробляється клейким складом. Переваги використання скотчу для кріплення дзеркальної конструкції:

  • підлаштовується під нерівності поверхні дзеркала;
  • легкість у використанні;
  • кріпити можна до стіни з будь-якого матеріалу;
  • застосування не вимагає досвіду і навичок.

Доцільно використовувати скотч для невеликих дзеркал, які мають мінімальну вагу. Розміщувати скотч краще не тільки по всіх сторонах полотна, а й посередині.

КРІПЛЕННЯ ДО РІЗНИХ ПОВЕРХОНЬ

Монтаж на стіну з плитки можливий усіма розглянутими способами. Приклеювання вважається найкращим варіантом, оскільки в такому разі цілісність облицювання не страждає.

На бетонні стіни дзеркало кріплять шляхом наскрізного кріплення або встановлення тримачів. Це найбільш прийнятний варіант, який забезпечить надійне розміщення полотна.

На гіпсокартон кріплення дзеркальних виробів відбувається за допомогою стандартних кріплень або клею. При виборі клею стіну попередньо бажано проґрунтувати.