Главная > Статьи > Скління басейнів. Види та особливості

Скління басейнів. Види та особливості

Басейн у приватному будинку перестав бути показником розкоші та багатства власників, тепер це важливий додаток для комфортного відпочинку у рідних стінах. Ідея засклити басейн, безсумнівно, вдала, оскільки так вдасться перешкодити швидкому псуванню і засміченню води (її не доведеться часто міняти), зменшити потрапляння пилу та забруднень усередину, а поплавати можна буде не лише влітку, а й узимку.

Розглянемо, у чому нюанси скління басейнів та які варіанти існують.

Особливості скління

Відмінністю скла для басейнів від варіантів для інших схожих конструкцій є необхідність враховувати високу вологість, що спостерігається в приміщенні. Вологість може сягати 70%, тоді як нормою для звичайних кімнат вважається 40-45%. В результаті з внутрішньої сторони скла утворюється конденсат, а в холодну пору року – лід.

Цей аспект враховують при виборі скління. Звичайне скло в таких випадках не підходить, тому переважно використовуються шибки з енергозберігаючим покриттям. Вибір склопакета – однокамерний чи двокамерний – залежить від конструкції приміщення басейну. Наприклад, при вирішенні зробити панорамне скління двокамерні склопакети не підійдуть.

Якщо скляними планується зробити не тільки стіни, а й дах, можна встановити зенітні люки. Через них йтиме тепле повітря, що накопичується під стелею, що сприяє нормальній вентиляції приміщення. Також потрібно подумати про зручне для користувачів розміщення вікон.

Отже, які функції має виконувати скління басейну:

  • Забезпечувати ефективну теплоізоляцію. Підтримка температури води та повітря на заданому рівні – важлива складова комфорту.
  • Витримувати високу вологість, що сягає 90%. Конденсат на склі погіршує видимість і стає причиною швидкого псування ущільнювачів.
  • Відводити надлишок вологи. Для цього використовуються водовідвідні лотки, прилади для обдування скла з внутрішньої сторони.

Вимоги до скла для басейнів

Скло повинне відповідати суворим вимогам, які пред’являються до світлопрозорих конструкцій такого типу:

  • Скло має бути міцним. Захищеність від механічних впливів, вітрового та снігового навантаження – запорука безпеки людей, що перебувають у приміщенні. У цьому сенсі для скління використовують триплекс або загартоване скло. Виготовленням триплексу займаються скляні компанії.
  • У басейні має бути комфортно взимку та влітку, тобто скляне полотно захищає від холоду та спеки.
  • Наявність оптимальної кількості вікон, які відкриваються на провітрювання та відчиняються. Часто для таких цілей використовують розсувні системи, щоб улітку зовсім прибирати частину скла та насолоджуватися теплим свіжим повітрям.

Варіанти світлопрозорих конструкцій

Вибір конкретного варіанту залежить від конфігурації будинку, навколишнього ландшафту, особистих переваг власника. Дизайн можна підібрати будь-який, оскільки зараз практично немає обмежень у зведенні конструкцій, їх розміру та особливостей.

Є три варіанти оформлення:

  • Приміщення з повністю прозорими стінами та стелею. Актуально для окремих будівель. Виглядає дуже красиво, повністю вписується в навколишній пейзаж. Важливим залишається питання організації опалення, захисту від високих та низьких температур.
  • Дах глухий, фасад – скляний. Такий варіант підійде у випадку, якщо над басейном розташований наступний поверх будівлі або дах обладнаний ще до ідеї облаштувати зону відпочинку.
  • Частковий винос зовнішньої стіни басейну. Допомагає збільшити кількість природного висвітлення, розширити простір.

Як правило, у теплих склопакетах використовується профіль ПВХ, у холодних – алюміній.

Вибір скла та конфігурації вікон залишається за власником.

 

Колір

Необов’язково застосовувати лише прозоре скло. Красиво виглядають дзеркальні, тоновані, матові елементи конструкції.

Мозаїка та вітраж

Допомагають перетворити приміщення завдяки гарним відблискам та переливам.

Ламінування профілю

Білий профіль – класика, проте є можливість скористатися ламінацією та зробити його будь-яким відтінком.

Скло – універсальний матеріал, який успішно використовується в архітектурі не тільки комерційних об’єктів, а й приватних будинків. Скляний басейн – це завжди красиво та незвичайно. Втілити ідею не складно, а насолоджуватися результатом можна буде багато років через довговічність конструкції.