Главная > Статьи > Скляний дах в архітектурі

Скляний дах в архітектурі

Будівельні технології дозволяють експериментувати із матеріалами, створюючи дивовижні архітектурні ансамблі. В останнє століття особлива увага приділяється склу як матеріалу для зведення громадських та приватних будівель.

Сучасні види скла дозволяють не обмежувати фантазію та створювати химерні покрівельні конструкції. Скляні дахи – це абсолютно новий рівень в архітектурі, який приваблює не лише оригінальністю, а й практичністю.

Особливості та переваги скляних дахів в архітектурі

Широке поширення при будівництві скло набуло в 19 столітті. Активно проектувалися торгові павільйони, вокзали, виставкові зали, альтанки, зимові сади. Скляні склепіння, арки та куполи можна було часто зустріти у різних містах Європи.

На той час ще не вигадали достатньо міцного матеріалу для даху, який би витримував високе навантаження. Скло мало товщину, тому застосовувалося разом із рамною сіткою і не покривало велику площу даху, проте зараз цю проблему усунуто.

Скляна покрівля сучасних архітектурних будівель – це надійна конструкція, яка стає головною окрасою адміністративних, культурно-розважальних, громадських, навчальних споруд. З появою технологій вдалося вирішити проблему енергозбереження, ізоляції від звуків, гамірності та безпеки.

Основні переваги скляного даху:

  • Декоративна складова. Завдяки оригінальному зовнішньому вигляду будівля точно всім запам’ятається.
  • Довговічність. За показниками міцності та зносостійкості такий дах не поступається аналогам з інших матеріалів.
  • Різноманітність варіацій. Форма конструкції варіюється і залежить від переваг замовника проекту.
  • Енергоефективність. Багато природного світла – одна з головних переваг покрівлі зі скла.
  • Безпека. Спеціальне загартоване скло стійке до механічних пошкоджень та навантажень.

Для звукоізоляції застосовується скляне полотно, що складається з кількох слів, між яким розміщується шумозахисна плівка.

Однак такі архітектурні рішення мають кілька слабких сторін:

  • Проблема механічної очистки. Скло потребує систематичного догляду, і справа не тільки миття, але й прибирання снігу з поверхні.
  • Вимоги до ухилу. Кут нахилу менш ніж 30 градусів неприпустимий. У такому разі снігові маси просто залишатимуться на поверхні, створюючи високе навантаження.
  • Висока вартість. Необхідність догляду, складність проектування та застосування дорогих матеріалів підвищує ціну робіт та готового об’єкта відповідно.

Типи скляних дахів

Для зведення скляних дахів використовуються різноманітні за типом матеріали:

  • мансардні, горизонтальні або похилі вікна, що окремо стоять;
  • зенітні ліхтарі різної форми та розміру, розташовані групами або по одному;
  • панорамне скління плоскої чи гнутої форми.

Вибір того чи іншого варіанта продиктований задумом архітектора: зараз можна вирізати скло за розміром та вибрати будь-яку форму конструкції, а самі дахи можуть бути розстібними, розсувними або стаціонарними.

Види скла для облаштування даху

Скляні полотна повинні виконувати певні функції – сприяти максимальному освітленню приміщення та мати терморегулюючі властивості. Останні допомагають створити комфортні умови всередині будівлі влітку та взимку. Найкращий варіант для реалізації цих функцій – енергоефективні системи скління.

  • сонцезахисні – мається на увазі наявність плівки або тонування в масі;
  • теплозберігаючі – застосовуються напилення, які не дають теплу виходити з будівлі, а влітку перешкоджають сильному прогріву;
  • комбіновані – можливість регулювання світлопроникності даху шляхом перемикання режиму з матового на прозоре скло.

Щоб скоротити витрати на очищення даху, особливо у важкодоступних місцях, застосовується антибактеріальне покриття або скління із функцією самоочищення.

Безпека – важлива вимога для облаштування скляного даху. Тут обов’язково враховують технічні особливості матеріалу, а саме його вагу, вітрове та снігове навантаження. В архітектурі використовується декілька видів міцного, безпечного скла.

 

Вид

Характеристики

Триплекс

Являє собою полотно, що складається з двох стекол, між якими знаходиться полімерна плівка. Висока міцність забезпечується за рахунок товщини матеріалу, а безпека – за рахунок плівки, що утримує уламки у разі розбиття.

Загартоване

Має особливу технологію виробництва. Полотно спочатку нагрівають, а потім різко охолоджують. Воно набуває високої механічної стійкості, не змінюючи прозорості. Якщо розбивається, розсипається на уламки без гострих країв.

Армоване

Впровадження у скляний лист металевої сітки допомагає впоратися одразу з двома завданнями: підвищення міцності даху та її стійкості до високих температур. Наявність спеціальних шарів сприяє плавленню скла при підвищенні температури, перетворюючи конструкцію на щільний бар’єр.

При монтажі окремих скляних полотен важливо організувати їх якісне з’єднання, що забезпечує гідроізоляцію. Обов’язкове використання якісних силіконових герметиків. Для спорудження каркасу даху служить алюмінієвий, сталевий чи алюмінієво-дерев’яний профіль. Попередньо їх слід обробити антикорозійним складом.