Главная > Статьи > Скляна дошка маркерна. Як зробити своїми руками

Скляна дошка маркерна. Як зробити своїми руками

Скляні дошки прийшли на зміну стандартних виробів, на яких писали крейдою чи маркером. Вони актуальні для використання не тільки в офісних приміщеннях та навчальних закладах, але з успіхом застосовуються будинки для запису важливих речей, нагадувань, занять з дітьми або обміну повідомленнями між домочадцями.

Істотною перевагою скляної маркерної дошки є її зовнішній вигляд, адже вона необов’язково має бути білою. Кольорові моделі виглядають привабливо в інтер’єрі, стаючи його гармонійним доповненням або яскравим акцентним елементом. Зроблена своїми руками дошка може мати будь-який розмір і форму, вона повною мірою відповідатиме бажаній ергономічності та функціональності.

Ще один приємний плюс скляної дошки – довговічність. Скло не псується з часом, воно стійке до механічних пошкоджень, на ньому можна писати маркерами будь-якого типу – вони добре стираються.

Найпопулярніші скляні маркерні дошки – настінні. Закріплюючись на стіні, ними легко користуватися та доглядати, менша ймовірність бути перекинутою, як це трапляється з мольбертом.

Плануючи власноручне виготовлення дошки, визначтеся з такими моментами:

  • Вибір матеріалів. Від них залежатиме зовнішній вигляд, практичність та якість.
  • Параметри майбутнього виробу. Розмір дошки підбирається індивідуально.
  • Де буде розміщено. Від розташування залежать параметри конструкції та вибір кольору.

Зверніть увагу, що для запису нотаток на скляній дошці бажано використовувати водні або спеціальні маркери. Вони дуже добре витираються з поверхні сухою губкою або ганчіркою навіть за кілька днів після нанесення. Спиртові маркери витираються гірше, їм потрібно використовувати спиртовий розчин.

Матеріали для виготовлення скляної маркерної дошки

Вам знадобляться:

 

Матеріал

Характеристики

Скло

Звичайне прозоре, завтовшки від 3 до 5 міліметрів. Чим товстіший лист, тим він буде важчим.

Засіб для знежирення

Можна використовувати спирт чи будь-який інший засіб з такими властивостями.

Аерозоль

Застосовується для забарвлення зворотної частини скла для дошки. Оптимальний варіант – біла емаль, оскільки на її тлі добре видно маркер будь-якого відтінку. Однак можна вибрати фарбу будь-якого іншого кольору.

Оргаліт

Різновид деревинно-стружкової плити. Він служить підкладкою та каркасом для дошки. Можна взяти лист, який вже був у використанні, наприклад, зі старої шафи, або придбати новий.

Дерев’яні дощечки

Формують рамку та служать тримачами для скла.

Крім цього, знадобляться деякі інструменти:

  • Діамантовий надфіль – використовується для обробки краю скла. Якщо його немає, можна використовувати крупнозернистий, а потім дрібнозернистий наждачний папір.
  • Маркер, олівець чи ручка, лінійка – для розмітки.
  • Лобзик для випилювання рами з оргаліту.
  • Рубанок або гострий ніж, який використовується, щоб зробити паз у дерев’яні дошки.
  • Самонарізи для кріплення.

Етапи робіт

Перше, що потрібно зробити – підготувати скло. Якщо не знайшлося відповідного за розміром, доведеться вирізати скло. Для цього найкраще звернутися до майстерні, проте якщо є потрібні інструменти та навички роботи з матеріалом, цю процедуру можна виконати самостійно.

Потім скляну поверхню потрібно знежирити для кращого зчеплення з фарбою. Виконуйте процедуру ретельно та акуратно, щоб не порізатися об гострі краї.

Наступний етап – фарбування скла. Підготуйте для цього приміщення: застеліть поверхні папером або плівкою, оскільки аерозольна фарба розлітається на всі боки. Фарбувати потрібно у спеціальних окулярах та респіраторі.

Зверніть увагу, що одного шару для маркерної дошки мало: навіть якщо для фону використовується якісне покриття, воно все одно просвічує. Оптимальна кількість шарів – від 6 до 8, можливо, знадобиться зверху розмістити скріплені між собою листи А4, які додатково закриють всю поверхню. Новий шар наносити після повного висихання попереднього, а це через 30-40 хвилин.

Після фарбування обробіть фаску алмазним надфілем, щоб зробити край безпечним у роботі.

Тепер готуємо основу. Контур скляної маркерної дошки необхідно обвести на листі оргаліту маркером, ручкою або олівцем. Залежно від того, які шириною буде використано дерев’яні дощечки, робимо запас на аркуші. Наприклад: дошка шириною 3 сантиметри, нахльост на скло – 5 міліметрів, отже 2,5 сантиметри відміряємо на листі оргаліту для кріплення рами по довгій стороні дошки.

Лобзиком вирізаємо основу, краї шліфуємо. Щоб зробити в дощечці паз для розміщення там скляного полотна, на її широкій стороні відміряйте 5 міліметрів, а на вузькій бічній грані приблизно 2-3 міліметри. За допомогою ножа чи рубанка потрібно акуратно видалити намічений шматок дерева та зашліфувати.

Починаємо процес кріплення дошки. Розміщуємо скляну дошку та дощечки на своєму місці. Оргаліт буде кріпитися до дерева за допомогою невеликих гвоздиків або прикручуватись, а на стіні конструкцію бажано повісити на шурупи для надійності.

Таким чином, витративши зовсім небагато часу та коштів, можна зробити маркерну скляну дошку своїми руками. Вона стане актуальним доповненням до інтер’єру, оскільки її колір та розмір можна підібрати самому.