Главная > Статьи > Скляний куб – як зробити самому

Скляний куб – як зробити самому

Скляні куби використовуються у двох випадках: як елемент декору у квартирі, офісі чи приватному будинку, або як вітрина для торговельно-виставкового залу магазину. Це свого роду шафка для зберігання або демонстрації виробів, прикрас, квітів, нагород чи продукції, гарна та елегантна.

Перевагою скляного куба є той факт, що його можна зробити самому, і це не так важко, як може здатися на перший погляд. Готовий виріб можна поставити на підлогу, стіл або підвісити, продумати підсвічування, підібрати потрібний колір та отримати оригінальний, неповторний предмет інтер’єру.

Різноманітність кубів зі скла

Найпоширенішими, практичними та затребуваними скляними кубами є вітрини. Вони поділяються на кілька типів:

  • острівці – окремі, мініатюрні або об’ємні вироби, що встановлюються на піднесенні;
  • колони – використовуються, коли потрібно розкласти по поличках речі для загального огляду, можуть стояти окремо або бути пристінними;
  • обертові – крутяться навколо осі, складні у виконанні та великі;
  • кутові – займають мінімум вільного простору, тим часом допомагаючи використати все вільне місце.

Розмір подібних скляних конструкцій може бути будь-яким, все залежить від потреб власника та нюансів використання куба. Це саме стосується наявності підсвічування. Піднести розташовані на поличках речі у вигідному світлі можна за рахунок підсвічування, проте це не обов’язковий елемент конструкції.

Як матеріал для куба використовується звичайне товсте скло, проте можна застосовувати і загартоване. У цьому випадку скляна конструкція вийде міцнішою, але й ціна її зросте.

Деякі умільці радять звернути увагу на пластикові куби. Справді, вони легші і вимагають настільки дбайливого ставлення. Тим часом пластик за естетичними властивостями програє склу: він виглядає нереспектабельно, швидко тьмяніє, на ньому видно всі подряпини та потертості.

Переваги скляного куба-вітрини

Виріб має низку вигідних особливостей:

  • розмістити вітрину можна у будь-якому приміщенні, використовувати її як удома, так і в комерційних цілях;
  • куб можна зробити самостійно, без застосування специфічних матеріалів, кріплень;
  • конструкція проста, але елегантна;
  • спеціальне загартоване скло, безпечне та міцне, прослужить кілька років без втрати первісних якостей.

Виготовлення куба зі скла

Щоб зробити скляний куб, який відповідав би потребам, потрібно намалювати ескіз. Враховуючи, що конструкція складається з кількох деталей, ескіз допоможе визначитися з кількістю скляних елементів та кріплень.

Готову конструкцію може утримувати каркас з алюмінієвого профілю, проте доступніший варіант – застосування пластикових куточків, що фіксують скляні елементи. Як правило, розміщують куб на подіумі.

Матеріали, які знадобляться, щоб зробити скляний куб:

  • панелі зі скла;
  • фурнітура – фішки для складання різного типу кріплення (Г, Т, Х образні);
  • подіум із ЛДСП;
  • інструменти: гумовий молоток, рівень.

Кріплення осередків на подіум виконується за допомогою силіконового герметика чи металевих куточків.

Підготовка скла – перший і найважливіший крок. Якщо у вас немає відповідних інструментів або матеріалу, щоб вирізати скло за розміром, зверніться до спеціалізованої компанії, наприклад, у майстерню скла «Скломакс». Крім різання, майстри підберуть оптимальне по товщині полотно, а також виконають полірування скла, шліфування та обробку граней.

Підготувавши потрібні за розміром і кількістю скляні елементи, приступайте до з’єднання, вставляючи в зазори відповідних формою фішок. Для кращої фіксації простукуйте з’єднання гумовим молотком. Важливо, щоб сформований кут мав 90 градусів, використовуйте для вимірювання рівень. За потреби вирівняйте скло.

У процесі збирання розмістіть підсвічування, якщо хочете його використовувати. Для її організації підходить світлодіодна стрічка, що наклеюється на двосторонній скотч.

Готовий куб потрібно встановити на подіум та зафіксувати місце стику силіконовим герметиком. Перед цим основу потрібно відшліфувати та пофарбувати, щоб вона відповідала загальному стилю конструкції та дизайну приміщення, куди планується встановлення.

Якщо ви робите скляний куб для дому, використовувати основу не обов’язково, оскільки виріб в такому випадку можна встановити на стіл або на інше піднесення.

Скляний куб своїми руками – це красиво, практично та недорого.