Главная > Статьи > ВИДИ ОБРОБЛЕННЯ КРОМКИ СКЛА

ВИДИ ОБРОБЛЕННЯ КРОМКИ СКЛА

Робота зі склом вимагає від майстра уважності й педантичності. Недостатньо просто нарізати матеріал відповідними за розміром полотнами, він вимагає подальшої обробки. Обробка кромки скла – важливий етап виготовлення будь-якого скляного виробу.

Причин вдатися до обробки кромки три:

  • зробити скло естетично привабливим;
  • убезпечити майстрів, які працюють з матеріалом, і покупців від випадкового травмування об гостру грань;
  • продовжити термін експлуатації полотна: обробка запобігає виникненню відколів, тріщин.

ВИБІР СПОСОБУ ОБРОБКИ СКЛА

Сучасні технології та інструменти дали змогу зробити процес виготовлення та оздоблення скляних виробів простішим і швидшим. Існує кілька способів надати готовому полотну презентабельного зовнішнього вигляду і зробити його безпечним під час використання.

Однак вибір того чи іншого методу залежить від подальшого застосування скла. Наприклад, якщо виріб буде використовуватися як вставка в дверне полотно або з рамкою, потреба у високоякісній обробці стає неактуальною. Досить згладити нерівності – шліфування вистачить цілком.

Інша справа, якщо йдеться про загартоване скло з великою товщиною. Різка скла такого типу передбачає наявність нерівних, гострих кутів. У цьому разі потрібно відповідально підходити до вирівнювання поверхні, шліфування та полірування. А після цього можливо реалізувати гартування скла. Використання обробленого скла різноманітне: для облаштування інтер’єру, монтажу душової кабіни, сходинок, перегородок, виготовлення стільниць, дверцят для меблів.

РІЗНОВИДИ ОБРОБКИ ТА ОСОБЛИВОСТІ КОЖНОГО МЕТОДУ

Виділяють кілька методів, що відрізняються складністю виконання і якістю отриманого результату.

Технічне шліфування

 

Майстер притупляє гострі краї, робить кромку безпечною. Використовуються прості інструменти, робота не вимагає великого досвіду і зусиль

Шліфування

 

Використовуються спеціальні шліфувальні верстати. Можна зробити криволінійну або пряму кромку. Поверхня набуває матовості, шороховатості, полотно стає повністю безпечним. Обробка здійснюється абразивними матеріалами.

Полірування

 

Кромка обробляється м’якими волокнами. Після реалізації процесу краї стають прозорими, гладкими, а скло набуває естетично привабливого зовнішнього вигляду. Полірування обов’язкове перед процедурою гартування, адже після неї скляне полотно не вийде змінити.

Фацет

 

Художня обробка кромки скла, при виконанні якої краї виробу зрізаються під певним кутом. Фацет буває прямолінійним, криволінійним, двостороннім. За рахунок скошеної фаски світло, потрапляючи на неї, заломлюється і створює привабливі відблиски.

 

У процесі обробки скла вдається отримати кромку різної форми:

  • трапецієподібну;
  • округлену, подовжену;
  • фацет.

Для обробки кромки скла використовують високоточне обладнання. Сучасні механізми надають майстру можливість підібрати спосіб обробки. Наявність регулятора швидкості подачі полотна на верстат, віддалена панель управління, система охолодження роблять роботу з обладнанням безпечною і максимально швидкою.

Займатися обробкою можуть виключно навчені фахівці. Процес має здійснюватися з дотриманням встановлених технічних норм. Виконання правил полірування, шліфування і створення фацета забезпечить отримання виробу високої якості. І якщо невеликі скляні вироби можна постаратися обробити в домашніх умовах, то з великими полотнами краще не ризикувати і довіритися професіоналам.

Підготовлене на верстаті скло широко затребуване. Його застосовують для виробництва склопакетів (з дерев’яною і пластиковою рамою), меблів, офісних перегородок, вітрин, сходинок та дверей.