Главная > Статьи > Як зробити скляний камін своїми руками

Як зробити скляний камін своїми руками

Камін – прикраса будь-якого приміщення, це гордість власників, затишок та символ благополуччя. І якщо раніше спорудження камінної ніші було пов’язане виключно з необхідністю обігріву, то зараз це просто гарне декоративне доповнення, для якого навіть не потрібно обладнати систему вентиляції та продумувати розміщення повітроводу.

Прекрасним рішенням для розташування каміна в квартирі є скляні моделі. Часто вони мають невеликий розмір, мобільні, естетично привабливі, прості у використанні та безпечні. Незважаючи на сучасний вигляд, скляні каміни повністю задовольняють потребу в затишку та комфорті, прикрашаючи язиками полум’я кімнату.

Конструктивні особливості скляних камінів

Конструкції відрізняються простотою, що не заважає красиво виглядати. Різноманітність розмірів, форм та дизайну створює широкі можливості для використання камінів у приватних будинках, квартирах, офісах та інших установах як прикрасу приміщення.

Усі скляні каміни діляться не наскільки типів:

 

Тип

Опис

Вбудовані

Найбільш наближені до класичних варіантів. Можуть мати величезний розмір. Як матеріал виготовлення застосовується камінь, метал, керамічні вставки.

Навісні

Кріпляться на стіну. Мають невелику вагу, проте вимагають попередньої підготовки стіни перед монтажем – вона повинна бути максимально міцною.

Переносні

Розміщуються у будь-якому зручному місці, можна поставити навіть на стіл. Підходять під сучасні інтер’єри. Каміни, які можна зробити самостійно.

 

Оскільки найчастіше йдеться про компактні каміни, що використовуються в декоративних цілях, як паливо для них застосовуються не дрова, а альтернативні джерела, зокрема біопаливо. Воно безпечне, при горінні виділяє пари води та вуглекислий газ. Має вигляд рідини або гелю, для зберігання не потрібні особливі умови.

Переваги скляного каміна у будинку

Розмістити переносний камін у кімнаті – гарна ідея з кількох причин:

  • він моментально створює атмосферу комфорту, служить джерелом позитивних емоцій, коли на вулиці погана погода або настала вечірня година;
  • камін доповнить дизайн, стане родзинкою інтер’єру, що приковує погляд;
  • порівняно недорога прикраса, особливо, якщо зробити її зі скла самому.

Процес монтажу

Насамперед потрібно визначитися з розмірами майбутнього виробу. Для першого разу можна спробувати зробити камін, що міститься на журнальному столику.

Зверніть увагу, що для скляного каміна недостатньо підготувати загартоване скло, воно має бути жароміцним. Особливо ця умова є актуальною, якщо майбутній виріб матиме невеликий розмір. У такому разі температура всередині конструкції буде висока і вона може тріснути. Жароміцне скло впорається з підвищенням градуса, зберігши зовнішній вигляд та первісні властивості.

Як основа для каміна застосовується ємність – ящик. Він може бути виготовлений з металу або бетону, єдина умова – герметичність. Висота не повинна перевищувати висоту банки з біопаливом, яка встановлюватиметься всередині.

Якщо ящик виберете металеву ємність, вона може нагріватися в процесі експлуатації, тому краще не встановлювати таку конструкцію на дерев’яну поверхню. Ідеально – передбачити невисокі ніжки або теплоізолюючу підкладку.

Підготувавши ящик, підберіть чотири скляні стінки під його розмір. Для різання використовуйте склоріз, проте простіше і легше буде просто купити скло потрібного розміру, враховуючи, що краще віддати перевагу вогнетривким полотнам.

Крім скла та основи потрібно:

  • силіконовий клей;
  • грати;
  • декоративне каміння;
  • ємність із біопаливом;
  • довга скіпка для підпалу.

Для кріплення скла до основи використовується силіконовий клей. Порядок робіт наступний:

  • з’єднайте сторони між собою, нанісши шар герметика на торці;
  • щільно притисніть скляні стінки один до одного, підіпріть конструкцію важкими предметами;
  • після повного застигання акуратно, не порізавши руки, видаліть надлишки клею ножем або іншим гострим інструментом;
  • закріпіть усередині ящика по периметру бортики на висоті 1-2 сантиметри від краю: на них ляже решітка;
  • приклейте за допомогою герметика скляний короб до основи, зачекайте, поки клей висохне;
  • встановіть усередину конструкції пальник із біопаливом;
  • покладіть на борти грати – вони не повинні щільно прилягати до пальника;
  • покладіть на решітку каміння, залишивши між ними невеликий простір для підсмоктування повітря.

Згасити камін можна за допомогою ковпака, просто накривши їм конструкцію.

Всі ці нескладні дії та обмежена кількість необхідних матеріалів дозволить отримати гарний, стильний скляний скляний камін, який прикрасить будь-яку кімнату. Конструкція безпечна, стійка, а процесі горіння біопаливо не виділяє шкідливих речовин. Більше того, виріб обійдеться дешевше за магазинні аналоги, не поступаючись їм у витонченості.