Главная > Статьи > ФУРНІТУРА ДЛЯ ДУШОВИХ КАБІН ІЗ СКЛА. ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ

ФУРНІТУРА ДЛЯ ДУШОВИХ КАБІН ІЗ СКЛА. ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ

Душові кабіни зі скла давно перетворилися з предмета розкоші на практичну заміну ванни. Гарні, повітряні, прості у догляді конструкції коректно вміщаються у малогабаритні ванні кімнати, а у великих санвузлах доповнять інтер’єр та дозволять швидко прийняти душ.

Щоб душова кабіна нормально функціонувала та прослужила не один десяток років, важливо при встановленні звертати увагу на фурнітуру. Фурнітура для скляних кабін є набором різноманітних допоміжних елементів, які призначені для кріплення конструкції, герметизації, створення комфортних умов для користування душем. Незалежно від розміру душової кабінки та особливостей використаного скла є набір елементів фурнітури, яка обов’язково знадобиться.

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ФУРНІТУРИ ДЛЯ ДУШОВИХ КАБІН ІЗ СКЛА

У продажу є готові комплекти та окремі елементи. Якщо покупець купує душову кабіну зі скла на замовлення, фурнітура буде вже підібрана, її встановлюють на етапі монтажу.

При виборі тих чи інших елементів звертають увагу на міцність та якість виробів, оскільки скляні стінки та перегородки важкі, і саме кріплення беруть на себе все навантаження. Деталі поділяють на групи:

Петлі

 

Використовуються для забезпечення рухливості дверей та кріплення частин душової кабіни між собою та зі стінами. Є два види петель – “скло-скло” і “скло-стіна”. При виборі петель враховують, у який бік відчиняються двері, кут їх відчинення.

Замки

 

Бувають центральними та периферійними. Використовуються переважно для запобігання розходженню дверей кабіни під час водних процедур, тому замикаючий механізм замків простий і недорогий, а експлуатація не завдасть клопоту.

Ролики та направляючі

Встановлюються в душових кабінах із розсувними дверима. Мають м’який хід, підбираються з урахуванням конструктивних особливостей дверей.

Ущільнювачі

 

Застосовуються для надання конструкції герметичності та недопущення проникнення води з кабіни у ванну кімнату. Монтуються у кількох місцях: між дверима, панелями, стінами, піддоном. Ущільнювачі повинні витримувати тривалий контакт з водою і не псуватись, інакше в процесі експлуатації вони втрачають форму і не зможуть виконувати покладені на них функції.

Ручки

 

Спеціальні, які застосовуються саме для скляних дверей душової. Включають скоби та кноби. Часто випускаються із встановленим замком. Ручки виготовляються з урахуванням інтенсивного використання, тому вибираються відповідні матеріали.

Конектори

 

Залежно від особливостей скляних перегородок, дверей та душових кабін загалом монтуються всілякі штанги, з’єднувачі, тримачі, призначення яких – з’єднання деталей у єдину конструкцію.

Форсунки

 

Лійки різного розміру та форми. Це додаткові елементи для вдосконалення кабіни зі скла. Встановлюються на бокових поверхнях стін. Можуть мати функцію налаштування, коли користувач змінює напрямок та інтенсивність водяного струменя.

 

Вибір тієї чи іншої фурнітури для душових кабін зі скла повинен ґрунтуватися не на особистих уподобаннях або умовах краси. Усі елементи мають бути підібрані з урахуванням розміру, характеристик кабіни, бюджету покупки.

ВИМОГИ ДО МАТЕРІАЛУ ВИГОТОВЛЕННЯ

Ванна кімната – місце із підвищеною вологістю, для приміщення характерні систематичні перепади температури. Щоб у таких умовах довго прослужити та бути безпечною для користувачів, матеріал фурнітури повинен відповідати кільком критеріям:

  • стійкість до процесів корозії;
  • легкість у догляді, можливість застосування для миття будь-яких миючих засобів;
  • екологічність;
  • не схильність до гниття і виникнення цвілі;
  • висока міцність.

Враховуючи викладені вище вимоги до фурнітури, петлі для душових кабін та інші елементи високої якості виготовляються з нержавіючої сталі, латуні, алюмінію, іноді – пластику. Якісні та стійкі до несприятливих умов середовища ущільнювачі виготовляються із ПВХ та силікону.

Крім експлуатаційних характеристик, не варто нехтувати дизайном фурнітури для душових кабін зі скла. Стильне оформлення різноманітне: варіації кольору, форми, особливостей поверхні (матова, глянсова). Дизайн скляної душової кабіни має відповідати загальному оформленню ванної кімнати, підкреслювати його.

ВИДИ ПОЛОМОК І ЯК ЇХ УНИКНУТИ

На жаль, якою б якісною була фурнітура для душових кабін зі скла, при неправильній експлуатації або монтажі можуть виникнути неполадки:

  • заклинити ролики;
  • відклеїтися ущільнювач від скла, перегородки або стіни – поверхня попередньо не була підготовлена та знежирена;
  • тріщини на склі в місцях встановлення конекторів – конектор надто сильно прикручений до скла.

Цих несправностей вдасться уникнути, якщо уважно дотримуватись інструкцій під час встановлення або відразу звернутися до фахівців з монтажу скляних перегородок та душових конструкцій.