Главная > Статьи > Що таке ф’юзинг скла?

Що таке ф’юзинг скла?

Фьюзинг стекла Фото

Технік декоративної обробки скла безліч. Деякі з них застосовуються дуже давно, а багато хто почав використовуватися нещодавно. Однією з таких молодих технік перетворення скляних елементів є ф’юзинг. Він прийшов на зміну вітражів, відрізняючись простотою виконання та гарним результатом.

Фьюзинг – це технологія спікання різних за розміром та кольором скель у печі, після чого виходить однорідний малюнок з оригінальною фактурою. Виріб може бути плоским або опуклим, мати прозорі або кольорові краї. Зображення виходить розмитим, нечітким, проте скляні деталі щільно з’єднуються між собою. У цьому полягає відмінність від вітража, оскільки у останньому кожне скло обрамляється металевої рамкою.

Для виробництва мозаїки зі скла використовують піч. Для спікання деталей температуру піднімають до 800 градусів. Заготовку залишають нудитися при високій температурі. Наступний етап – загартування скла, для збереження кольору та надання міцності. Потім слідує відпал і охолодження. Процес займає в середньому від 15 до 18 години.

Переваги використання вітражів в інтер’єрі

Прикраса приміщення скляними елементами, виконаними у техніці фьюзинг – безпрограшний варіант. Вони чудово виглядають у будь-якому дизайні, головне – підібрати колірне оформлення та розмір полотна.

Вітраж після проходження суворої обробки буде відрізнятися низкою переваг:

  • стійкість до перепадів температур та вологи;
  • здатність красиво заломлювати сонячне світло;
  • збереження первинного зовнішнього вигляду протягом десятиліть;
  • міцність, що витримує механічну дію;
  • можливість вибрати рисунок.

Є кілька методик обробки скла методом фьюзингу:

  • Плоске спікання. Виходить рівне, плоске полотно, яке можна використовувати самостійно або як основу для створення об’ємної композиції.
  • Комбіноване прочісування. Після запікання у печі майстер змінює форму виробу, домагаючись запланованого результату. Здійснюється вручну.
  • Поліровка вогнем. Застосовується для формування ідеально рівних країв, надання блиску та гладкості заготівлі.

Область застосування та нюанси створення вітражів

Скло з вітражем – витончене, оригінальне доповнення інтер’єру житлової кімнати та офісного приміщення. Цим способом роблять панно, яке можна повісити на стіну, фігурки, світильники. Є й більш масштабні проекти – склопакети, скляні перегородки для душу, вставки у двері, ширми та стільниці. У таких ситуаціях прийнято використовувати темне скло, яке має зменшену світлопропускну здатність.

Технологія фьюзингу застосовується для оформлення вітрин магазинів, виставкових залів. Іноді техніку комбінують з піскоструминною обробкою, отримуючи унікальні композиції.

При виборі скляного полотна із вітражем важливо звернути увагу на деякі нюанси. По-перше, для отримання якісної картинки використовують лише спеціальне скло, яке не розтріскуватиметься при обробці високою температурою. Усі скельця мають бути з однаковим коефіцієнтом теплового розширення.

По-друге, існують спеціальні фарби для фьюзингу. Вони дозволяють отримати більш яскраве та насичене зображення.

По-третє, перед тим, як вирушити в піч, всі елементи зі скла приклеюються на основу. Для цього потрібний спеціальний клей, що забезпечує міцність з’єднань. Він прозорий, але при нанесенні потрібна акуратність, щоб вітраж красиво виглядав із внутрішньої та зовнішньої сторони. температур