Главная > Статьи > Що таке молірування скла

Що таке молірування скла

Гнутое стекло Рисунок

Повсюдне використання скла стимулює виробників вигадувати способи урізноманітнити зовнішнє оформлення та характеристики скляних полотен. Зробити вироби більш цікавими, незвичайними та красивими дозволяє технологія молірування.

У чому особливості молірування?

Молірування – це один із методів обробки скла, що полягає у зміні його форми за допомогою розплавлення. Для реалізації процедури застосовується спеціальне обладнання, зокрема печі. У них міститься заготівля та нагрівається при температурі від 600 до 650 градусів до стану, доки скло не стане м’яким. У розм’якшеному вигляді воно застосовує необхідну форму, після чого виймається з печі та поступово остигає.

Молірування скла є досить тривалою процедурою: вона триває від 2 до 20 годин. Тривалість залежить від кількох факторів: товщини заготівлі, первісних характеристик світлопрозорого матеріалу, форми, яку в результаті хочуть набути. Поки скло не охололо, його можна змінювати, наприклад, різати, свердлити.

Процес обробки складний і вимагає дотримання всіх правил, інакше готовий виріб вийде не міцним, що спричинить його швидке руйнування в процесі експлуатації. Крім хорошого обладнання та дотримання правильного температурного режиму, на якість скляної конструкції безпосередній вплив має стан та характеристики листового матеріалу.

Перед тим, як покласти скляну заготовку у піч, вона проходить підготовку. Зокрема, спочатку потрібно вирізати скло, створити рельєф та вирівняти краї. Готове скло можна покрити лаком, нанести на нього розпис або скористатися іншою художньою технікою обробки поверхні.

Результат моліювання та сфера застосування скла

Крім того, що в процесі молювання скло можна гнути, матеріал демонструє й інші характеристики:

  • він має високий рівень прозорості, проте можна отримати і матове полотно, якщо початкова заготівля мала матовість;
  • стійкість до перепадів температури;
  • однакова товщина по всьому готовому виробу;
  • глянсова поверхня.

Для виробництва можна використовувати звичайне скло товщиною від 4 міліметрів та спеціальне, наприклад, триплекс, енергозберігаюче, броньоване, пофарбоване.

Технологія моліювання універсальна і зараз використовується повсюдно, хоча нещодавно її застосовували виключно для автомобілів. Оброблене скло можна використовувати як декор при облаштуванні внутрішнього простору будинку, так і в будівництві, і при виробництві меблів. Подібні скляні конструкції активно беруть участь у стилі хай-тек та модерн.

Гнуті полотна застосовуються для оформлення прилавків та вітрин, виготовлення корпусних меблів – стільців, столів, комодів, а також перегородок, дверей. Скляні вироби можуть мати вигадливу форму, будь-який колір та глянсовий блиск.

Художня обробка скла – процес трудомісткий, тому виконати його в домашніх умовах проблематично. Без спеціальних печей прогріти масу не вийде, а значить і надати форму заготівлі теж не вийде. Якщо ви хочете отримати виріб за допомогою моліювання, звертайтеся до спеціалістів-склярів.