Главная > Статьи > Скло у ландшафтному дизайні

Скло у ландшафтному дизайні

Стекло в ландшафтном дизайне Фото

Сучасний ландшафтний дизайн не можна уявити без застосування скляних елементів. Скло – матеріал, який підходить до різних стилів оформлення двору, саду та приватного будинку. Завдяки безлічі варіацій структури, відтінку, розміру та призначення, скло стає абсолютно універсальним рішенням для обробки та будівництва.

Як застосовується скло у ландшафтному дизайні?

Можна виділити кілька сфер, у яких задіяні скляні елементи: зведення огорож та захисних козирків та прикраса ділянки. У першому випадку йдеться про конструювання, наприклад, скляних перил, обрамлення басейнів і сходів, монтаж парканів. Для прикраси застосовується кольорове скло – зелене, блакитне, коричневе.

Огородження

У саду для зонування ландшафту часто використовуються різноманітні пристрої: каміння, огорожі, зелені насадження. Однак тут можна обійтися більш простим, але надзвичайно красивим та цікавим рішенням – встановити скляну огорожу.

Подібні конструкції дуже міцні. Для їх створення застосовується два види скла:

Триплекс. Зроблено із двох скляних листів, між якими розміщена полімерна плівка. Ця вставка скріплює полотна між собою і забезпечує безпеку у разі розбиття: уламки залишаються приклеєними до плівки і не розлітаються.

Загартоване. Проходить обробку високими температурами, після чого різко остуджується. Завдяки таким маніпуляціям збільшується міцність та стійкість до механічних пошкоджень. При розбитті скло розсипається на шматочки без гострих кутів.

Поруччя та огорожі можуть мати підсвічування, обрамляти доріжки, сходи, відокремлювати парк від будинку. Варіантів їх використання у ландшафтному дизайні безліч.

Навіси

Козирки та навіси зі скла стануть функціональною частиною заміського будинку, а також стануть яскравим елементом, що доповнює архітектурну композицію. Вони практичні та універсальні, мають високу світлопропускну здатність, просте обслуговування, а різноманітність форм та розмірів дозволить підібрати найкращий варіант під конкретний екстер’єр будинку.

Навіси теж роблять із міцного триплексу та загартованого скла, так що вони мають високий рівень безпеки.

Вітражі

Фантастичні, незвичайні, гармонійні скляні рішення у ландшафтному дизайні – це вітражі. Їх використовують для оформлення веранд, садових альтанок, зимових садів, що знаходяться на ділянці. Вітраж може стати відправною точкою для проектування геометрії всього саду: навколо нього розміщуються рослини, висаджуються дерева, облаштовуються доріжки. Ландшафт набуває своїх унікальних обрисів і стилю.

Для вітражів ідеально підходить кольорове скло, дуже красиво заломлююче світло, що залишає відблиски на навколишніх предметах та рослинності.

Елементи освітлення

Кольорові скляні вироби використовуються для організації підсвічування, їх часто використовують у ландшафтному дизайні. Світильники-кулі можна розмістити в альтанках, на відкритих верандах, оформити ними галявину або штучне водоймище. А розкидані в траві сфери, що світяться, створять магічну, затишну атмосферу.

Ерклез

Ерклез називається скло з колотими гранями. Спочатку це були просто відходи склообробної промисловості, але дизайнери побачили у них широке поле для творчості та почали масово використовувати у ландшафтному дизайні.

Ерклез – екологічний та довговічний матеріал. Представлено безліч відтінків подібного скла, його розміри теж досить широко варіюються. Вони застосовуються для облаштування габіонів – загороджень, виготовлених з металевої сітки, але заповнених не камінням, а ерклезом; оформлення доріжок та клумб; зведення скульптур.

Очевидно, що скляні елементи – чудовий вибір для прикраси ландшафту заміського будинку. Вони відкривають можливості для експериментів та створення унікальних композицій.