Главная > Статьи > Скляні басейни: безпека та краса водних просторів

Скляні басейни: безпека та краса водних просторів

Стеклянные бассейны Фото

Якщо у вас є можливість облаштувати басейн, то чудовим рішенням буде зробити його зі скляними вставками. Такий прийом перетворить конструкцію, зробить її легкою та невагомою і відразу додасть дорожнечі. Сучасні технології та виробництво дозволяють досягти максимальної безпеки, довговічності та краси.

Особливості скла для басейнів

У нашій країні скляні басейни почали з’являтися кілька років тому. Причиною цього є складна технологія виробництва склопрозорих конструкцій. Вони повинні витримувати специфіку експлуатації, навантаження, що створюється водною масою та механічна дія (випадковий удар ногою або рукою).

Для басейнів використовується акрилове або силікатне скло, причому перший варіант кращий через свої характеристики.

Вид

Термін експлуатації

Світлопропускна здатність

Міцність

Силікатне

1 р.

80%

1 од.

Акрилове

15 л.

98%

11 од.

 

В усіх відношеннях саме акрилові полотна забезпечують належний захист водойми та безпеку для користувачів. Акрилове – прозоре скло, йому не страшні подряпини, а при використанні спеціальних складів та інструментів вдається досягти дивовижної прозорості, що так приваблює у скляних басейнах.

Зведення басейнів зі скляними елементами

Конструкції є бетонними чашами зі скляними вставками. Розмір та розташування вставок варіюється, є кілька варіантів скління:

  • дно;
  • одна із стін;
  • кут;
  • екран у стіні.

Через теплове розширення акрилу конструкції не можна робити більше 12 метрів заввишки. Скляні панелі вставляються у спеціальні пази каркасу та надійно герметизуються. Технологія скління може бути каркасною або безкаркасною. Остання використовується для облаштування басейнів з прозорим дном, де опорами є стінки каркасу з композитних матеріалів. В цьому випадку дно може бути стелею нижнього поверху.

Найнадійніші системи – ті, що з трьох боків кріпляться до бетонного матеріалу. Вони можуть мати перелив (тобто зверху через скло переливається вода) або бути трохи вище за інші бортики.

Зараз будівництво скляних басейнів можливе не лише у приватних домоволодіннях, а й на останніх поверхах багатоповерхових будівель. Вони можуть нависати над певною кімнатою або межувати із нею саме стіною зі скла. Цікавими є конструкції з ілюмінаторами, зазирнувши у які відкривається вигляд у внутрішню порожнину резервуару.

Різноманітність форм та експлуатація

Не обов’язково робити басейн виключно суворої прямокутної чи квадратної форми. Акрил – гнучкий, м’який матеріал, який можна згинати. За рахунок цього вдається отримати вигнуті фігурні борти, прозорі сходи.

Світлопрозорі резервуари можна встановлювати всередині та зовні приміщення. Матеріали скляної конструкції стійкі до високих температур та ультрафіолету.

Однак за такою красою потрібен дбайливий та постійний догляд, як і за огорожами зі скла. Зовнішні панелі потрібно очищати фланелевою тканиною, щоб запобігти виникненню розлучень. Неприпустимим є застосування абразивних засобів очищення поверхні. Якщо виникли видимі пошкодження полотна, вони легко усуваються спеціальними пастами, що приховують подряпини.

Водойма зі скла – прекрасне рішення, що прикрашає територію, що дарує нові відчуття під час плавання. А використання різноманітних додаткових аксесуарів – водоспадів, підсвічування – зроблять басейн стильною зоною відпочинку та релаксу.