Главная > Статьи > Скляні козирки – особливості виробництва та монтажу

Скляні козирки – особливості виробництва та монтажу

Стеклянный козырек Фото

Скляний козирок – багатофункціональна деталь вхідної групи, що встановлюється над дверима або віконними отворами. Головна функція пристосування – захист від опадів та сонячних променів, проте не можна ігнорувати декоративний ефект. Будинки зі скляними козирками виглядають привабливо та незвично, особливо при правильному доборі матеріалів та способу кріплення.

Переваги та особливості скляних козирків

Конструкції зі скла мають багато якостей, які виділяють їх на тлі виробів з інших матеріалів:

  • Висока міцність. Для виготовлення козирків використовується не звичайне скло, а триплекс чи загартоване скло. Воно вважається ударостійким, витримує навантаження від снігового покриву. Скло не розтріскується по периметру, переносить механічні пошкодження та удари під час падіння предметів з висоти.
  • Безпека. Навіс надійно захищає від палючих сонячних променів, опадів, бурульок. Якщо триплекс розбивається, скляні частини залишаються приклеєними до плівки, а загартоване розсипається на дрібні уламки без гострих кутів. В обох випадках люди не пораняться.
  • Світлопроникність. Козирок пропускає природне світло, відкриває максимальний огляд, а вхід до будівлі отримує максимальну освітленість.
  • Екологічність. Конструкції виконуються із екологічно чистих матеріалів. При нагріванні не виділяється шкідливих речовин, скло не піддається впливу плісняви та мікроорганізмів.
  • Дизайн. Вироби виглядають гарно. Відмінно підходять до екстер’єру сучасних будівель, органічно поєднуючись із фасадами. Можливість декоративної обробки дозволяє зробити навіси завдяки поліруванню скла прозорим або тонованим, з візерунками або без.

Зовнішній вигляд скляних козирків

Виходячи з вищевказаних параметрів, конструкції знайшли широке застосування на різноманітних об’єктах: у житлових будинках, офісних будинках, державних та освітніх установах.

Скляні захисні конструкції можуть бути виготовлені з листів скла квадратної, прямокутної, трикутної форми, мати складну конфігурацію. Найчастіше зустрічаються односхилі або двосхили козирки, що мають вигляд арки або бані. Маленькі нескладні вироби складаються з одного елемента, тоді як складні з кількох скріплених між собою частин.

Конструктивні особливості виробів та їх монтаж

Козирок зі скла складається з кількох конструктивних елементів:

  • Саме скляне полотно. Як було сказано вище, застосовується триплекс або загартоване скло завтовшки від 10 до 20 міліметрів. Максимальна довжина одного листа складає 310х210 сантиметрів. Великі конструкції роблять із кількох складових елементів.
  • Каркас. Виконується з нержавіючої сталі високої якості. Застосовується профільна труба чи металеве коло. Всі інші матеріали, крім нержавіючої сталі, не підходять, тому що під впливом негативних факторів середовища (вологості, води, перепадів температур) швидко псуються, втрачаючи привабливий вигляд і міцність.
  • Елементи кріплення. Вибираються в залежності від того, з якого матеріалу зроблена стіна будівлі: цегли, дерева, бетону.

Простота та надійність конструкції не означає, що її монтаж проходить легко. Важливо дотримуватись правил безпечної установки. Зокрема, майстри розраховують кут нахилу козирка. Він не завжди повинен кріпитися під кутом 90 градусів, можна підібрати менший кут для самостійного очищення від листя, снігу і опадів. Не слід забувати, що потрібно визначитися з товщиною полотна, матеріалами ущільнення, якщо прийнято рішення використати кілька скляних листів.