Главная > Статьи > Скляні паркани

Скляні паркани

Стеклянный забор Фото

Сучасна архітектура поєднує сміливі ідеї та несподівані рішення. Зараз активно застосовуються матеріали для будівництва будівель та інших об’єктів, які ще недавно використовувалися виключно для обробки внутрішніх стін. Таким матеріалом є скло – на вигляд тендітне і невагоме, а на ділі міцне і елегантне. І що тільки з нього не роблять: засклюють фасади, зупинки, козирки, вхідні групи, сходи, басейни. А ще одне несподіване та витончене застосування – спорудження скляних огорож.

Особливості огорож зі скла

Найчастіше скляні паркани використовують як загорожі біля ресторанів, кафе, офісних будівель та інших об’єктів міської інфраструктури. Однак розширюється зона їх експлуатації та на приватні будівлі – котеджі, будинки та прибудинкові території.

Скло як огородження має ряд істотних переваг:

  • Простота монтажу огорожі. Установка займає мінімум часу, не потребує використання специфічних інструментів.
  • Візуальна привабливість. Скляний паркан виглядає дуже цікаво, привертає увагу та погляди. Він точно допоможе перетворити ділянку, додавши своєрідну особливість.
  • Різноманітність варіантів дизайну. Для будівництва огорожі можна використовувати прозоре скло, матове, дзеркальне, кольорове; наклеїти плівку або обробити поверхню піскоструменем.
  • Тривалий термін експлуатації. При правильному використанні та своєчасному догляді скляна конструкція прослужить до 50 років.
  • Світлопроникність. Один з найголовніших плюсів огорожі зі скла – велика кількість сонячного світла на ділянці. Територія не затемняється, що робить відпочинок або проведення поблизу огородження комфортним.
  • Безпека. Для спорудження конструкцій застосовується не звичайне скло, а дуже міцне гартоване або триплекс. Воно витримує сильні удари, а якщо навіть трапиться пошкодження, то полотно розсипиться на уламки без гострих країв, про які неможливо поранитися.
  • Захист від ультрафіолету. Деякі варіанти скляних парканів мають захист від УФ-променів. Це означає, що встановлені біля огорожі лавки, вазони та інші предмети декору не вицвітатимуть.
  • Екологічність. У виробництві скла не використовуються небезпечні складові, що робить конструкції на його основі безпечними для людини та навколишнього середовища.

Однак, перед тим як встановити скляну огорожу, потрібно враховувати декілька особливостей таких конструкцій. Наприклад, висока вартість, якщо порівнювати з аналогічними дерев’яними чи металевими загородженнями. Також скло боїться подряпин, тому очищати його потрібно засобами без абразивних частинок, а чищення потрібно піддавати і зовнішній, і внутрішній бік.

Види стекол і способи монтажу

Найпоширеніші типи скла – оргскло, загартоване, триплекс.

Оргскло

Матеріал є сплавом з акрилу або полікарбонату. Стійкий до високих та низьких температур, міцний та довговічний.

Загартоване

Гартоване скло піддається спеціальної обробки, яка робить полотно дуже міцним.

Триплекс

Декілька скляних листів, скріплених між собою полімерною плівкою. Такий «сендвіч» безпечний та надійний.

 

Для монтажу скляних огорож застосовують два методи – безкаркасний і каркасний.

Перший дозволяє створити невагому огорожу, що ніби ширяє в повітрі. Полотна кріпляться до спеціальних утримувачів або профілів, що встановлюються на фундамент. Сусідні листи скла можуть стикатися між собою або бути розміщені на певній відстані один від одного.

Каркасний спосіб установки передбачає наявність стійок та кріплень, які приєднують скляні панелі до каркасу. Як матеріал каркаса найчастіше використовують алюміній. Конструкція виходить міцна, монолітна, не піддається впливу негативних факторів довкілля, корозії, вітрових навантажень.

Часто скло комбінують з іншими матеріалами: камінням, металом. Такі рішення виглядають красиво, оскільки скляні полотна є універсальними. Максимальна висота паркану становить 4 метри, а комплексний монтаж відбувається за один день.