Главная > Статьи > Скляні підвіконня: вибір матеріалу та догляд

Скляні підвіконня: вибір матеріалу та догляд

Стеклянный подоконник Фото

З метою привнести в інтер’єр індивідуальний стиль, прикрасити приміщення, перетворивши його на щось особливе та гармонійне, застосовуються різноманітні матеріали у найнесподіваніших формах.

Хто б міг подумати, що скло в будинку може мати таку важливу роль для сучасних інтер’єрних рішень. Його використовують і для прикраси, і як основу при виробництві меблів та сантехніки – столів, стін, душових кабін, міжкімнатних перегородок. Однак не варто забувати, що скло – ще й оздоблювальний матеріал, несподіваною та цікавою сферою застосування якого стало виробництво підвіконь.

Особливості скляних підвіконь

Скло для підвіконь стали застосовувати відносно недавно. Ідея виникла після хороших експлуатаційних показників та популярності скляних фартухів та стільниць. Вироби красиві, універсальні і довговічні, відповідно і підвіконня мають усі ті самі характеристики.

Звичайне скляне полотно для виготовлення конструкцій не підходить. Для цих цілей застосовують загартоване скло. Воно є різновидом безпечного матеріалу з підвищеними характеристиками міцності.

Полотна піддаються термічній обробці, потім їх різко охолоджують. При загартуванні зовнішній шар стискається, а внутрішній – розтягується, що призводить до різниці напруги. При розбитті виріб розлітається на дрібні зернисті шматочки без гострих країв, що сприяє підвищенню безпеки навіть у разі непередбаченої ситуації.

Скляні підвіконня гартуються на фінальній стадії виробництва, коли їм вже надали певної форми. Тому дуже важливо точно вимірювати місце встановлення виробу, щоб майстри на етапі виготовлення скла зробили його правильне різання, врахували особливості, розміри та отвори. Вже загартовані скляні елементи не можна різати.

Дизайн та догляд

Скляні підвіконня в інтер’єрі виглядають стильно і точно стануть родзинкою кімнати. Їх навіть не захочеться прикривати довгими шторами – таку красу злочинно ховати.

Виробничі можливості дозволяють надавати поверхні підвіконня різну фактуру та колір. Можна підібрати конструкцію, що відповідає дизайну приміщення та смакам. Доступні молочно-білі, чорні, сірі варіанти, прозорі, матові та з малюнком. У ролі малюнка можуть бути конкретні зображення природи, графічні елементи або абстракція.

Догляд за скляним підвіконням потрібен такий самий, як і за будь-яким іншим виробом зі скла. Систематична обробка спеціальним засобом зробить поверхню чистою та блискучою. Заборонено використовувати абразивні речовини та грубі щітки, які можуть призвести до подряпин.

Якщо підібрати підвіконня високої якості, він демонструватиме високу стійкість до механічного, вагового та термічного впливу, завдяки чому прослужить довго і збереже початковий зовнішній вигляд.

Нюанси монтажу

Конструкції мають велику вагу, тому вимагають акуратності та уважності при встановленні. Розміщувати вироби потрібно на рівній поверхні, використовуючи спеціальні склади для кріплення. Шви на стику між укосами, вікном та підвіконням обробляють герметиками, сумісними зі скляними поверхнями і не залишають слідів.

Бажано, щоб монтаж скла виконували майстри, які мають досвід роботи з подібними матеріалами. У такому разі ви будете впевнені в якісному, надійному встановленні.

Правильно монтоване скляне підвіконня – це гарне доповнення інтер’єру, що чудово виглядає як у кухні, так і у вітальні чи спальні.