Главная > Статьи > Скло в архітектурі

Скло в архітектурі

Сучасну архітектуру неможливо уявити без великої кількості скляних елементів у конструкції будівель. Скло впевнено та міцно зайняло перші місця у списках матеріалів, які застосовуються при будівництві житлових та комерційних будівель, виставкових центів та інших архітектурних об’єктів. Це не дивно, адже будинки з великою кількістю скляних полотен виглядають стильно, повітряно, презентабельно, вдало вирізняючись на тлі міських будівель.

Фасадні світлопрозорі системи, що включають алюміній або сталь, дозволяють зробити будівлі максимально довговічними та комфортними для відвідувачів. А ціна скла дозволяє експериментувати.

Використання скла в архітектурі продиктовано кількома причинами:

  • Підвищені вимоги до тепло- та звукоізоляції. Скляні фасади та дахи, велика кількість вікон великих розмірів, забезпечують високу теплоізоляцію: вони не пропускають тепло назовні, а влітку не впускають жар всередину.
  • Жароміцність. Скло не горить і не підтримує горіння, тому ризики розповсюдження полум’я максимально знижуються.
  • Поліпшення мікроклімату усередині приміщення. У кімнати потрапляє достатня кількість природного світла, з’являється відчуття простору та легкості.
  • Екологія та енергоефективність. Скло – екологічно безпечний матеріал. Він не виділяє шкідливих речовин у процесі експлуатації. А здатність затримувати жар та мороз допомагає суттєво заощадити на опаленні та кондиціонуванні будівлі.

За допомогою скляних деталей в архітектурі дизайнери передають ідею мінливості світу, єднання із природою. При використанні матеріалу звертають увагу на його експлуатаційні та декоративні якості, а замовники можуть пред’являти цілу низку вимог, і вони будуть виконані.

Особливості застосування в архітектурі

Сучасні технології дозволяють застосовувати скло як основний матеріал для:

  • зведення фасадів будівель;
  • формування скляного бані;
  • будівництва зимових садів, альтанок, веранд у приватних будинках;
  • для оформлення внутрішнього простору приміщень, зокрема перегородок, вітрин магазинів;
  • проектування сходів, огорожі майданчиків;
  • виробництва меблів: столів, полиць, фасадів для кухонних гарнітурів.

Популярність скла пояснюється ще однією обставиною – варіативністю. Можна підібрати колір полотна: дуже красиво виглядає затемнене, бронзове скло для обробки фасадів, а для виробництва мозаїки використовують червоні, зелені, коричневі скельця. Можна вибрати розмір полотна, його товщину, форму та характеристики.

Типи сучасного скла

Ще років 40 тому в архітектурі застосовувалися зовсім інші за якістю та особливостями скляні елементи. Зараз їх виробляють за флоат-методом: товщина та відтінок всього полотна виходить рівномірними, поверхня не вимагає додаткової обробки, наприклад, полірування, не має оптичних дефектів, спотворень.

Постійний розвиток технології виробництва дозволив отримати цілий спектр стекол для застосування в архітектурі, що витримує складні кліматичні умови та нюанси експлуатації.

Є такі види світловідбивних конструкцій:

 

Сонцезахисні

Зверху на скло нанесений тонкий шар металу, який поглинає або відбиває сонячне проміння. Це дозволяє знизити пропускання теплової сонячної енергії всередину приміщення, зберігаючи там у спекотні дні комфортний мікроклімат. Для сонцезахисту застосовують також спеціальну плівку, яка наноситься на скляне полотно.

Триплекс

Це дуже міцний матеріал. Складається з кількох листів скла (двох і більше), між якими розташовується плівка. Триплекс використовується для звукоізоляції та захисту від ультрафіолетових променів. Він безпечний: у разі розбиття осколки залишаються приклеєними до плівки, що зменшує ймовірність поранення.

Загартоване

Його одержують шляхом нагрівання скляного листа до високої температури та його різким охолодженням холодним повітрям із двох сторін. В результаті підвищується механічна міцність скла, його термостійкість. Розбившись, розпадається на безліч дрібних уламків із тупими краями, об які не можна поранитися, тому вважається безпечним.

Енергозберігаючі

Застосовуються у склопакетах, зокрема великої площі. Вони мають вміння відбивати тепло в напрямку його випромінювання. У конструкції є низькоемісійне скло, яке повертає тепловий потік від опалювальних приладів до кімнати, а від сонця – на вулицю.

Архітектура наразі неможлива без використання скла. Це помітно з прикладу як великих міст, мегаполісів, і приватного домостроения. Унікальність споруд, скляних предметів інтер’єру дозволяє насолодитися красою вигинів, плавних ліній. І доки еволюція скла не завершена, ми матимемо можливість спостерігати за різноманітністю форм та новими рішеннями в архітектурі.