Главная > Статьи > Як встановити скляні двері у ванній

Як встановити скляні двері у ванній

Зробити приміщення візуально привабливим, зручним та комфортним допомагає правильний підбір складових інтер’єру. Зараз у моді натуральні матеріали, спокійні тони, простата, плавні лінії та простір. Що ж, як не скло, найкраще відповідає цим вимогам? Саме скляні вироби останні кілька років почали активно з’являтися в будинках, допомагаючи облаштувати простір.

Універсальність скла дозволяє використовувати її для створення предметів меблів, кухонних фартухів, перегородок та декору. Виготовлення дверей – ще один напрямок застосування скла в інтер’єрі, і саме скляні дверні полотна виглядають найбільш гармонійно.

Встановити скляні двері у ванну – це красиво, практично та ефектно. Вони можуть вільно стати головною родзинкою кімнати, поєднуючись із деревом, металом, текстилем та пластиком. Вибір типів конструкцій та їх оформлення вражає. Двері зі скла бувають:

  • розстібними – традиційний метод відкривання, кількість стулок варіюється;
  • розсувними – стулка з’їжджає убік, за рахунок чого економиться вільний простір;
  • маятниковими – відкриваються у будь-який бік, через специфічність механізму встановлюються рідко.

Скляні дверні полотна відрізняються від класичних не лише зовнішнім виглядом, але й фурнітурою, що застосовується. Щоб їх встановити, використовують спеціальні петлі, клямки, роликові механізми, профілі та ручки, а по периметру обов’язково кріпляться гумові ущільнювачі для герметизації та виключення проникнення вологи з ванної кімнати у житлові.

Особливості скла для виготовлення дверей

Виготовляючи скляні двері у ванну, виробники керуються кількома критеріями для вибору відповідного матеріалу: безпека, стійкість до зносу, привабливий зовнішній вигляд. Цим параметрам відповідає кілька типів скла:

Загартоване. У процесі виробництва скляний лист нагрівають, а потім різко охолоджують. Це змінює його фізичні властивості, роблячи міцним. При розбитті полотно розсипається на дрібні шматочки без гострих країв, що мінімізує можливість отримання травми.

Триплекс. Складається з кількох шарів, скріплених між собою плівкою. Відрізняється бездоганною міцністю. При пошкодженні не розсипається на уламки, а лише утворюються тріщини, що залишаються на плівці.

На одну сторону скла наклеюється спеціальна плівка, що надає матеріалу міцність і стійкість до пошкоджень.

Бажана товщина виробу – від 8 міліметрів, і чим більше, тим міцнішою буде конструкція. Однак збільшення товщини автоматично підвищує вагу, що у деяких ситуаціях небажано.

Для привабливості скляних дверних полотен використовують кілька способів обробки. Наприклад, ви можете замовити скляні двері з піскоструминним малюнком або матовою поверхнею, варіант з фотодруком або декоративною плівкою. Колір та текстура підбирається індивідуально, згідно з побажаннями покупця.

Отже, якщо ви вирішили придбати скляні двері у ванну кімнату, зверніть увагу на такі переваги конструкції:

  • екологічність;
  • водостійкість;
  • оригінальний дизайн;
  • безпека.

Але є й особливості, які потрібно враховувати: велика вага та висока вартість.

Встановлення скляних дверей у ванну

Незалежно від обраного матеріалу (тоноване скло, звичайне або оброблене іншим способом), монтаж проводиться однаково. Оскільки йдеться про делікатний матеріал, бажаним є досвід роботи з ним. Наприклад, загартоване скло не можна різати і робити в ньому отвори, оскільки воно відразу трісне: подібні маніпуляції реалізують ще до гарту. Також через відчутну вагу конструкції в процесі установки знадобиться допомога підсобника.

Найпоширеніший і нескладніший варіант монтажу – встановити двері з алюмінієвим каркасом. Ця конструкція добре підійде для ванної кімнати, забезпечуючи безпеку та стійкість.

Для роботи знадобиться мати електродриль, свердла, рівень, маркер та герметик. Для початку необхідно встановити каркасні профілі. Вони вже мають бути передбачені отвори для фіксації. Якщо їх недостатньо, бажано зробити додаткові. Коробка встановлюється відразу на чистове оздоблення, наличників немає.

Щоб монтувати коробку, дайте відповідь маркером місця розміщення дюбелів. Встановіть профіль за рівнем, зафіксуйте його шурупами. Можна на тильну частину профілю нанести герметик рівною лінією, щоб запобігти проникненню вологи з ванни в інші приміщення.

Після монтажу коробки кріпляться петлі. Між металом та склом розміщуються гумові накладки. Закріпіть скляне полотно та відрегулюйте його положення. Закінчіть встановлення зворотної частини фурнітури (на петлі), вставте ручку, замок.

Останній крок – монтаж ущільнювача.

Якщо ви все зробите правильно, отримаєте двері зі скла у ванну високої якості, яка служитиме довго і радуватиме вишуканим зовнішнім виглядом.