Главная > Статьи > Як замінити шибку

Як замінити шибку

Оконное стекло Фото

Заміна шибки потрібно дуже рідко і тільки в особливих випадках. Якщо вікно спочатку було встановлено правильно та експлуатувалося з дотриманням правил, монтаж нового склопакета навряд чи буде потрібний. Однак, якщо виникла подібна ситуація, у власника постає питання: чи замінювати скляне полотно самостійно, чи викликати майстра? Спробуймо розібратися з усіма нюансами процедури.

Коли шибка вимагає заміни?

Найпоширеніша причина – порушення цілісності скляної конструкції. Поява тріщин, наскрізних дірок веде до розгерметизації віконної системи, а отже, вікно не виконуватиме своїх функцій.

Іноді користувачі починають замислюватися про заміну скла, коли помічають низку неприємних симптомів:

  • Запітніння скляної поверхні, виникнення інею та льоду. Це свідчить про порушення герметичності.
  • З вікна дме. Тепло йде з приміщення, всередину заходить холод.
  • Механічний удар.
  • Хочеться вдосконалити вікно. Наприклад, звичайне скло замінити на енергозберігаюче або сонцезахисне, збільшити кількість камер.

Міняти скло чи склопакет?

Якщо ваше пластикове вікно має кілька стекол, але розбите лише одне з них, виникає природне питання – замінювати лише пошкоджений елемент чи весь склопакет. Адже на перший погляд здається, що перший варіант краще і обійдеться дешевше, а здійснити процедуру легше: прибрати уламки, прибрати штапики та герметик, вирізати скло і вставити його на місце пошкодженого. Теоретично все так, проте проблема полягає в іншому:

  • Всередині склопакета в самому низу знаходиться спеціальний наповнювач – кульки силікагелю. Вони відповідають за сухість у камері. При розгерметизації вікна кульки начитають вбирати воду з повітря, що проникає, і перестають виконувати початкову функцію.
  • Нове скло важко зберегти чистим. При монтажі на внутрішній скляній стороні неминуче з’являться сліди пальців та порошинки, які неможливо прибрати.
  • Самостійно дуже важко правильно та рівномірно нанести герметик по периметру рами.
  • Камера між шибками буде наповнена повітрям, а не інертним газом, що негативно вплине на теплоізоляційні та звукоізоляційні якості віконної конструкції.

Тому найкращим варіантом буде замінити весь склопакет, а не окреме віконне скло. Винятки становлять лише вікна з 4-5 скляними елементами, вітражами. У цих випадках дешевше змінити пошкоджену частину. Також, якщо у вас встановлено не пластикове, а дерев’яне саморобне вікно, скляне полотно можна замінити самому.

Процес заміни склопакету

Спочатку потрібно виміряти старий склопакет. Зробити це можна, не знімаючи його, але міряти від краю штапика до протилежного. Від отриманого результату потрібно відібрати 10 мм, щоб залишити маленький зазор на розширення. Далі два варіанти: замовити нове скло у спеціалізованої компанії чи купити склопакет. Зверніть увагу, що і в першому, і в другому випадку, ви матимете справу з важким і тендітним матеріалом, тому наявність помічника обов’язково.

Демонтаж починається з розбирання штапиків. Для початку прибирають вертикальні вироби. Для цього використовують ніж, стамеску чи шпатель. Інструмент акуратно вставляють між штапиком та рамою на середині довжини, і потроху відгинають, розширюючи простір. Потім потрібно вийняти нижній штапик, потім ще один бічний та верхній.

Після видалення скляної конструкції будуть видно рихтувальні пластини. У кожній рамі їх по кілька штук. Запам’ятайте їх положення (сфотографуйте або підпишіть), щоб повернути у вихідний стан, коли встановлюватимете новий склопакет. Пластини забираються, а профіль очищається від забруднень.

Нове скло для початку оглядають, визначають зовнішню та внутрішню сторону. Потім розкладіть рихтувальні пластини по місцях. Нанесіть герметик між рамою та склопакетом та встановіть штапики у зворотному порядку. Якщо товщина склопакета змінилася, штапики потрібні нові.

При заміні одного скла в склопакеті порядок дій буде включати від’єднання скляного полотна, що тріснув, від цілих. Етапи робіт:

  • зрізається силіконовий герметик, який з’єднує конструкцію;
  • сполучна рама очищається від герметика, знежирюється;
  • новий скляний елемент витирається від розлучень;
  • на раму тонко наноситься герметик;
  • обережно встановлюється скло, це потрібно зробити з першого разу, щоб не рухати полотно;
  • конструкція висихає за 2-3 години, після чого потрібно замазати простір між склом бутиловим складом, почекати 2-4 години та встановити конструкцію у профіль.

Заміна скляного елемента у вікні – процедура делікатна, проте цілком здійснена власними силами. А якщо не впевнені, що у вас вистачить навички та терпіння, довірте роботу фахівцям.