Главная > Статьи > Як зробити дзеркальну підлогу

Як зробити дзеркальну підлогу

Зеркальный пол Фото

У гонитві за оригінальним облаштуванням інтер’єру багато хто звертає увагу на незвичайні матеріали, якими оформляють простір житлових кімнат. Одним з таких варіантів є дзеркало.

Дзеркала – вироби універсальні. Їхнє використання вже давно відійшло від класичного. Дзеркальні елементи монтують у вигляді мозаїки на стінах, при оформленні порталів, ніш, зони, а ще один спосіб оформити з їх допомогою простір – зробити дзеркальну підлогу.

Таке рішення допоможе наповнити кімнату світлом, візуально розширити її, додати в інтер’єр об’єму та стильних ноток, виділити приміщення. Цей витончений декор стане справжньою родзинкою квартири, гармонійно виглядатиме і в класичному, і в сучасному дизайні.

Різноманітність дзеркальних підлог

Дзеркальна плитка на ринку представлена в достатній різноманітності, хоча на перший погляд здається, що варіантів не так багато. Є два способи виробництва плитки із дзеркальною поверхнею:

  • Класична – виготовляється із дзеркала, нарізаного на шматочки. Елементи можуть мати будь-які габарити та форму, а оскільки подібні вироби замовляють безпосередньо у виробників, плитка може мати нестандартний розмір.
  • З полістиролу. Лицьову сторону плашок покривають фарбою, що містить металеві частинки. Відбиваючий ефект не такий виражений, як у звичайному дзеркалі, проте істотним плюсом матеріалу є його вартість.

Крім цього, для монтажу підлоги можуть застосовуватись різні види дзеркал:

  • Обробка. Поверхня дзеркальної підлоги може бути глянсовою, матовою, а кожна плитка матиме фацет або рівні краї.
  • Колір. Відтінок підлоги можна підібрати максимально підходящий до дизайну приміщення. Є вироби із тонуванням бронза, золото, графіт або стандартного кольору – срібло.
  • Малюнок. Використовується різний орнамент, нанесений за допомогою термодруку або піскоструму.
  • Форма. Дзеркальна плитка буває у формі квадрата, прямокутника, трикутника, широка та вузька. Особняком стоять нестандартні плашки – шестикутні, напівкруглі.

Переваги та недоліки дзеркальної статі

Естетична привабливість – головний плюс дзеркальної плитки, адже з її допомогою вдається перетворити квартиру, навіть якщо покривати не всю поверхню підлоги, а лише невелику ділянку. Однак є й інші переваги, які обов’язково варто враховувати:

  • Екологічність. У складі матеріалу немає шкідливих речовин, тому її можна застосовувати не тільки в приватних будинках, а й у громадських закладах, де пред’являються жорсткі вимоги до якості обробного матеріалу, що використовується.
  • Вологостійкість. Дзеркало нормально переносить високу вологість та воду, не розтріскується.
  • Безпека. Чи не горить і не підтримує горіння.
  • Довговічність. Якщо дотримуватись правил експлуатації та догляду покриття прослужить довгий час, не втрачаючи початковий зовнішній вигляд.

Однак за красу потрібно платити – і в прямому, і переносному значенні. Дзеркальна підлога обійдеться не дешево, і значно дорожче, ніж класична керамоплитка. Не варто забувати і про необхідність утримувати підлогу в чистоті, якщо є бажання зберегти ефектність та високі показники відображення. Забруднення потрібно прибирати спеціальними засобами для скла та дзеркал, застосовуючи целюлозні серветки. Не можна використовувати абразивні засоби для чищення і грубі щітки, оскільки вони сприяють помутнінню поверхні.

Монтаж підлоги

Плитка із дзеркала монтується так само, як і звичайна керамічна.

Перший крок – вирівнювання основи підлоги. Він повинен бути ідеально рівним, без опуклостей та западин, інакше дзеркальний ефект вийде спотвореним. Плитку із дзеркала можна комбінувати з іншими елементами, створюючи гарний дизайн.

Для перевірки кожного ряду застосовується будівельний рівень, а щоб шви були однакові, користуються хрестиками. Для фіксації плашок підійде силіконовий клей або рідкі цвяхи, а для затирання швів застосовують стандартні склади.

Зауважте, що кожен виробник може давати свої рекомендації щодо монтажу дзеркальної підлоги.