Главная > Статьи > Як зробити скляну перегородку

Як зробити скляну перегородку

Скляна перегородка

Способів якісно та красиво облаштувати свій будинок безліч. Цьому сприяє безліч декоративних елементів, меблів і текстилю, які можна вільно придбати. Одним із найпростіших та функціональних способів перетворення інтер’єру кімнати є зведення скляних перегородок.

Скляна перегородка переважно застосовується для зонування приміщення, відділення однієї функціональної зони від іншої. Вони можуть бути будь-якої висоти, кольору та типу. Грамотно підібрана і правильно встановлена конструкція радуватиме власника протягом довгих років, оскільки відрізняється високою міцністю і не втрачає початковий зовнішній вигляд.

Різновиди скляних перегородок

Спочатку розглянемо конструктивні особливості виробів. Вони поділяються на кілька груп:

  • Цілісні. Зводяться зі скла без каркасу. Потрібні тільки кріпильні елементи для фіксації скляних листів до стін, стелі та підлоги. Для цього варіанта систем застосовується міцний триплекс або загартоване скло.
  • Каркасні. Від попереднього варіанту вони відрізняються наявністю каркасу з металу, пластику чи дерева, до якого кріпляться скляні листи. Все навантаження розподіляється на каркасну систему, що полегшує експлуатацію конструкції.
  • Французька. Вид каркасного, проте тут скло представлене не суцільним листом, а поділено на невеликі елементи, які укладені у профіль. Хороший варіант для будинку, тому що при розбитті одного осередку решта залишаються цілими, що здешевлює ремонт.

Крім цього, перегородки бувають стаціонарними та мобільними. Перші замінюють стіни у кімнаті. Вони можуть мати високу звукоізоляцію, якщо займають весь простір від підлоги до стелі, чудово підходять для монтажу в офісних приміщеннях. Мобільні вироби бувають розсувними та розстібними, їх розташування змінюється залежно від потреб власника.

Матеріал перегородок

Для того щоб встановити перегородку, потрібно купити скло. Але яке вибрати? Сучасний ринок пропонує безліч варіантів.

  • Товщина. Для цілісних конструкцій підійде скло завтовшки 10-12 мм, для каркасних вистачить матеріалу на 8-10 мм.
  • Особливості обробки поверхні. Скляні полотна бувають прозорими, матовими, візерунчастими, тонованими, кольоровими, а за типом – звичайними, розжареними та триплексами. Гарно виглядає бронзове скло.

Установка скляної перегородки

Для самостійного монтажу конструкції знадобиться певний набір інструментів, що включає рулетку, рівень, дриль, елементи кріплення. Можуть знадобитися додаткові пристрої, проте багато залежить від обраного типу конструкції, її розміру та характеристик.

Обробку та різання скла краще замовити у спеціалізованої компанії. Так ви точно впевнені, що полотна не пошкодяться, а потрібні отвори зроблять правильно. Звернення до фахівців є актуальним, якщо ви раніше не мали справи з обробкою скла.

Найпростіше самостійно монтувати стаціонарну перегородку на каркасі:

  • Збираємо каркас шляхом з’єднання конструктивних елементів. Вставляємо в пази скляні листи та закріплюємо їх.
  • На підлозі та стінах робимо розмітку місць кріплень. Виконуємо отвори.
  • Встановлюємо перегородку, закріплюємо її положення шурупами із дюбелями.
  • Останній етап – монтаж стулки, якщо вона передбачена, та фурнітури. Стики обробляються герметиком.

Подібним чином встановлюються розсувні системи, однак у цьому випадку застосовуються спеціальні напрямні профілі, закріплені на полиці та підлозі.

Готові скляні перегородки прикрашають внутрішній простір приміщення, не захаращуючи його. І зовсім необов’язково залучати для їхнього зведення професійних майстрів.